Kinderen
Gebitsverzorging
Het tandglazuur van kleine kinderen is nog niet zo sterk als dat van volwassenen. Een goede gebitsverzorging van uw kind is belangrijk en begint zodra de tandjes doorbreken. Op dat moment kunt u beginnen met het eenmaal daags poetsen met een fluoride-bevattende peutertandpasta en kindertandenborstel. Vanaf het tweede jaar poetst u tweemaal per dag. Voordat de tandjes doorbreken, hoeft u niets speciaals te doen.
Eetgewoonten en snoepen
Baby’s zuigen graag. Niet alleen omdat dit een instinct is en ze op deze manier voedsel binnen krijgen, maar ook omdat het kalmerend werkt. Merk je dat je kind echter op zijn of haar vingertjes of duimpje wil zuigen, probeer dan te kijken of het kind in plaats daarvan op een fopspeen wil zuigen. Duimzuigen is namelijk veel moeilijker af te leren dan speenzuigen en bovendien kan duimzuigen op latere leeftijd de stand van het gebit en de kaak beinvloeden. Probeer uw kind ook te wennen aan het drinken uit een drinkbeker in plaats van de zuigfles. Het langdurige sabbelen uit een zuigfles gevuld met zoete vloeistoffen (sap, melk) kan namelijk ernstige cariës veroorzaken. De meeste kinderen lukt het vanaf een leeftijd van negen maanden te leren drinken uit een drinkbeker. Geef het kind ook geen flesje of zoete speen mee naar bed. Kinderen snoepen graag, maar vaak snoepen verdeeld over de dag kan ernstig tandbederf veroorzaken. Het is daarom verstandig om eventueel snoep in een keer te geven in plaats van verdeeld over de dag. Probeer ook uw kind aan te leren dat een tussendoortje zoals een blokje kaas of boterham met hartig beleg ook lekker kan zijn.
Mondademhaling
Duimen, speenzuigen en door de mond ademen komen vaak samen voor. De mond blijft vaak openstaan als na het inslapen de duim uit de mond zakt. Mondademhaling kan een gewoonte worden en problemen veroorzaken:
- Afwijkende stand van kaken en/of gebit;
- Verandering van de vorm van het gezicht;
- Verhoogde vatbaarheid voor luchtweginfecties, keel- en oorontsteking;
- Onduidelijk spreken
Het is belangrijk deze gewoonte zo snel mogelijk af te wennen. Probeer als je kindje ligt te slapen de lippen dicht te drukken en de kin op te lichten om het neusademen te bevorderen. Dit is wel een lastig proces.
Tip: maak een spelletje van het neusademhalen: ruik eens aan een bloem of probeer samen met je kind door de neus in te ademen en daarna te neuriën. kindertandarts Arnhem
Contactgegevens
Hanzestraat 311 6826 ML, Arnhem
Afspraak maken? Bel:
026 - 361 51 00
026 - 361 51 00